24 Eylül 2014 Çarşamba

Patatesli Muska Böreği


Pişince puf puf olduğu için puf böreği de denilen muska böreğini mantarlı yapıp tarifini de BURADA paylaşmıştım. Bu kez de muska böreğine çok yakıştığını düşündüğüm patatesli harcımla yaptım. Haşlanmış patateslere pul biber ve karabiber koyup pratikçe yapabileceğiniz gibi bol soğanlı, acılı ve baharatlı da yapabilirsiniz. 15 dakika daha fazla zamanınızı alır sadece, ama kesinlikle bu lezzete değer.
 
 
 

Malzemeler:

İç harcı için:

3 orta boy patates

2 orta boy kuru soğan

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı acı biber salçası

Karabiber, pulbiber, tuz, kuru nane

Börek için:

3 adet hazır yufka

1 çay bardağı süt

Yarım çay bardağı sıvıyağ

Üzerine sürmek için:

1 yumurtanın sarısı

Susam ve/veya çörek otu

 


 
Patatesleri haşlayıp soyuyoruz. Kuru soğanları piyazlık doğrayıp yağ ile tavaya alıyoruz. Soğanları öldürdükten sonra salçayı ekleyip kavuruyoruz.
 
 
 
 
Salçanın kokusu çıkınca da ezdiğimiz patatesleri ekleyip iyice kavuruyoruz. Bu arada baharatlarını da elimizi korkak alıştırmadan atıyoruz. Birazcık soğuyana kadar yufkamızı hazırlıyoruz.
 
 

Yufkaları boyuna şeritler olacak şekilde (yaklaşık 8-10 dilim) kesiyoruz. Yağ ve sütü karıştırıp yaptığımız sostan birazcık sürüp tepeleme bir yemek kaşığı kadar da içten koyup sarıyoruz.

Muska böreğinin sarılışını detaylı olarak fotoğraflayıp yazmıştım. Okumak için TIK TIK ;)

İsterseniz sardıktan hemen sonra dondurucuya atabilirsiniz. Aylarca taptaze kalıyor. Ben aşağıdaki gibi saklama kaplarına yerleştirip donduruyorum.
 
 
 

Dondurucudan çıkardıktan yaklaşık yarım saat sonra –ki buzu tam çözülmemiş oluyor- fırına verirseniz daha çıtır, daha kabarık börekler elde edersiniz ;) Zaten “buzluk böreği” denilen şey de tam olarak bu oluyor ;)

Eğer hemen pişirecekseniz de yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizip üzerine yumurta sürüp susam ve çörekotuyla süsleyip 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar (25-30 dk) pişiriyoruz.

Soğuk hali de güzel ama mümkünse sıcak ikram etmenizi tavsiye ederim. Misafirleriniz gelmeden 15 dakika önce fırına verirseniz onları mis gibi börek kokusuyla karşılamış olursunuz. Bir taşla iki kuş ;)

Kıymalı, ıspanaklı, peynirli gibi her çeşidiyle deneyebilirsiniz. Kızartacaksanız kestiğiniz yufka şeritleri çok çok minik olsun aksi halde fazla yağ çeken, ağır bir börek elde edersiniz. Bir de baş ve sondaki yufkaların boyu diğerlerine göre epey kısa kalıyor, birleştirerek sararsanız eşit büyüklükte börekler elde edersiniz.
 
 
 

Patatesli muska böreklerimi cumartesi akşamki açık büfe davetimde ikram ettim arkadaşlarıma. Menünün devamı ve soframın detayları BURADA ;)

Afiyet olsun!
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...