8 Temmuz 2014 Salı

Zeytinli ve cevizli diyet ekmekçikler


Herkese merhaba,

Bir önceki postta söz ettiğim tam buğday unlu, zeytinli ve cevizli diyet ekmekçikler var sırada ;)
 
 
 

 
Sizi bilemem ama benim diyet yaparken canımın en fazla çektiği şey tuzlu hamur işleri maalesef. O yüzden hem sağlıklı hem de lezzetli unlu mamüller üretiyorum mutfağımda ;)

Ortaya çıkan şey ne tam ekmek, ne tam poğaça, ne de tam kurabiye gibi. Hepsinden biraz biraz ama kahvaltı, ara öğün veya öğlen-akşam yemeklerinde çorbalarla tüketebileceğiniz çok amaçlı ve besleyici bir diyet hamur işi :)  

Zeytin ve ceviz bana göre açmaya, poğaçaya en en yakışan ikili. Bir de bu grubun üçüncüsü dereotu var ama söz konusu ekmek olunca malzeme listesine giremedi, inşallah bir dahaki beyaz unlu poğaçaya :))
 
 

 

 
Malzemeler:

2 yumurta

1 çay bardağı süt

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1,5 çay bardağı çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin

1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tutam tuz

Aldığı kadar tam buğday unu
 

Tüm malzemelerle ele yapışmayan ve olabildiğince yumuşak bir hamur elde edelim. Beyaz unla yapılanlar kadar kolay yoğurulabilen ve şekillendirilebilen bir hamur değil, hazırlıklı olun ;) Hamurumuzu yaklaşık 1 saat evin sıcak bir yerinde mayalanmaya bırakıyoruz. Dinlenmiş hamurumuzdan da kurabiyeden büyük poğaçadan küçük parçalar koparıp aralarında boşluklar bırakarak tepsiye diziyoruz ve yarım saat kadar da tepside mayalanması için bekliyoruz.
 
 

 
 
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişirirken çok kurutmamaya dikkat edin, fazla sertleşmesinler. İçinin pişip pişmediğini anlamak için de kürdan testi yapabilirsiniz. Batırdığınız kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Bir de tam tahıllı unun gluteni az olduğu için çok fazla kabarmasını beklemiyoruz, sonra hayal kırıklığı yaşamayalım ;)
 

 

Siyah zeytin ve tam tahıllı un sayesinde hamurumuz epey koyu renkli oluyor. Ben bu ölçülerle tam 11 ekmekçik elde ettim ve 3-4 gün boyunca afiyetle yedik. Özellikle de sabah kahvaltılarında üçgen peynir ve kekikli zeytinyağıyla, akşam yemeklerinde de çorbaların yanında harika oluyor :)
 


 

Siz de lezzetli ve çabuk bayatlamayan bir ekmek yiyip vicdanınızı rahat tutmak isterseniz tarifimi deneyin. :)

Hoşçakalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...