16 Haziran 2014 Pazartesi

Margarinsiz ve mayasız poğaça


Herkese merhaba :)

Malzeme eksikliği ile ortaya çıkıp lezzetiyle bizi çok şaşırtan margarinsiz ve mayasız poğaçamla devam edelim :)
 
 

Geçtiğimiz cumartesi gecesi Cantürk’ün canı patatesli poğaça istedi. Ama evlendiğimizden beri kaç kere market alışverişi yaptık ne yaş ne kuru maya almak aklıma bile gelmedi. Margarin deseniz kurabiye yapmaya niyetlenince alırız, ki onda bile mecbur kalmadıkça tereyağı kullanırım. O saatte açık market de yok, kısmet değilmiş diyerek yatıp uyuduk. Ertesi sabah biraz erken uyanınca hadi dedim, kabartma tozu ve sıvı yağ ile bir deneyeyim de Cantürk’e sürpriz olsun, en kötü kurabiye gibi olur ;)

Malzemeler:


Hamuru için:

2 yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un

 
İçi için:

2 orta boy haşlanmış patates

Tuz, karabiber, pulbiber





 
 
Tüm malzemelerimizi güzelce yoğurup ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamur dinlenirken haşlanmış patatesimizi rendeleyip tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırıyoruz. Hamurdan istediğimiz boyutta parçalar alıp elimizle inceltiyoruz, bir tarafına patatesli içten koyup diğerini üzerine kapatıyoruz ve kenarlarını açılmaması için bastırıyoruz.  
 





İçerisinde yeterince yumurta olduğundan kızarması için üzerine yoğurt sürmeyi tercih ettim. Yumurta soğumuş poğaça börekte kokabilirken yoğurdun öyle bir sorunu olmuyor, gayet de güzel kızarıyor. Ama yumurta sürmek isterseniz 2 yumurtanın birinin sarısını ayırıp, onu kullanabilirsiniz.

Yoğurt sürdükten sonra susam ve çörek otu serpiştirdiğimiz poğaçaları önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.



 


Cantürk de fırından gelen mis gibi poğaça kokusuyla Pazar sabahına uyanmış oldu ;)



 


Ben bu malzemelerle 13 tane poğaça elde ettim, yarısı kahvaltıda sıcak sıcak yenildi. Kalanı da eşim tarafından kahvaltı yapılmak üzerine işyerine götürüldü :)

“Sadece 1 tane yerim, diyetimi bozamam” diyen ben dayanamayıp 3 poğaça yedim, zaten poğaça gibi değil de yumuşak kurabiyemsi hafif kıtır ama parçalanıp dökülmeyen bir yapısı var. Favori poğaçam bundan sonra budur :) Bayıldım, bayıldım.




 


Siz de yapmak isterseniz yemeden ya da misafiriniz gelmeden hemen önce yapın, ne kadar taze pişmiş o kadar lezzetli. Bir gece bekleyince bildiğimiz normal poğaçalar gibi oluyor, kıtırlık mıtırlık kalmıyor ;)
Patates yerine canınızın istediği herhangi başka bir malzemeyi de kullanabilirsiniz ;)
Bu da poğaçalarımızın eşlik ettiği kahvaltı sofram:










Kahvaltıda poğaçaların yanı sıra pudingli enfes muffinlerim de vardı. Tarifi için TIK TIK

Sevgiler ve öpücükler :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...