4 Mart 2014 Salı

Kıymalı enginar dolması

Her sene dört gözle beklediğim enginar mevsimi geldi. Tazecik bebiş enginarlar pazarlardaki yerini aldı. Ama benimkiler enginarın ana vatanı Ege'den :) Halacım İzmir'den gelirken getirmiş, ben de bol bol fotoğraflayarak doldurdum, pişirdim :)


Enginar çanağını uzun yıllardır yiyordum ama yapraklı haliyle tanışmam 4-5 sene öncesine dayanıyor. Annem tarifini halamdan öğrenmiş, ben de annemden :)

Etli dolmalar diyet kabak dolması tarifimde olduğu gibi yağı ve pirinci azaltılabildiği için zeytinyağlı dolmalara kıyasla çok daha hafif oluyor, diyet yemek tarifleri arasındaki yerini alıyor. Karaciğeri temizleyen ve ömrü uzatan sağlıklı bir sebze olmasının yanı sıra elle yenildiği için çocukların da çok hoşuna gidiyor :)

Yapraklı enginarların ortası tüylüdür ancak benimkiler gibi yavru enginar kullandığınızda yaprakları aralayıp ortasına ulaşmak pek de mümkün olmuyor. Zaten miniklerde çok fazla tüy de olmuyor. Piştikten sonra yapraklarını kopara kopara yerken tüylü kısıma ulaşınca 2-3 seferde parmaklarınızla toplayıp bir kenara alın ve enginar kalbini (çanağını) de afiyetle yiyin :) 

Gelelim yapılışına:

malzemeler:

5 küçük yapraklı enginar
250-300 gram az yağlı dana kıyması
1 büyük boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı pirinç (daha hafif olsun isterseniz hiç katmayın)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
Yarım demet dereotu
5-6 dal maydanoz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu (ben 1,5 kullandım)
3-4 su bardağı su
Tuz, karabiber, kimyon, köfte baharı (hepsi ya da istediklerinizden azar azar)

ayrıca enginarların kararmaması için:

1 litre su
1 limonun suyu 

Akan suyun altında iyice yıkadığımız ve en alttaki sert yapraklarını koparttığımız (benimkiler çok tazeydi, gerek görmedim) enginarlarımızı 1 litre su ve 1 limonun suyunu karıştırdığımız derin bir kabın içine alıyoruz. Enginarlar limonlu suda beklerken de iç harcımızı hazırlıyoruz.


Kıymayı, rendelediğimiz soğanı, yıkadığımız pirinçleri, kıydığımız dereotu ve maydanozu, salçaları ve baharatları yoğurup harcımızı hazırlıyoruz.

Sudan aldığımız enginarların yapraklarının arasına dıştan başlayarak ortasına gelene kadar kıymalı harcımızdan koyuyoruz. Harç koydukça yapraklarının genişlediğini ve enginarların büyüyüp kocaman olduklarını göreceksiniz. 


Tüm enginarları doldurduktan sonra derin bir tencereye diziyoruz ve 3-4 su bardağı sıcak su ile biraz da tuz ekliyoruz. Küçük bir kasede 1 limonun suyunu ve zeytin yağını karıştırıp bu sosu da enginarların üzerine paylaştırıyoruz. (Su miktarı enginarların tazeliğine göre değişiklik gösterebilir. Su azalmışsa ve enginarlar hala pişmemişse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.)


Enginarlarınızın pişip pişmediğini anlamak için yapraklarından bir tane tutup yavaşça yukarı doğru çekin. Eğer kolayca kopuyorsa ve arkasını dişinizle sıyırabiliyorsanız pişmiş demektir. :)



Enginar maalesef çatal bıçakla kibar kibar yenmiyor :) Kıymalı harcını çatalla, yapraklarını da içini yiyip aralarını boşalttıkça tek tek kopararak ve dibini dişimizle sıyırarak yiyoruz. Körpe yapraklar -özellikle de iyi pişmişse- yenilebiliyor.   

Eğer enginarlarınızın sapları uzunsa kestikten sonra dıştaki kalın kabuğunu soyup tencereye atıp, dolmalarla pişirip yiyebilirsiniz. 

Aynı şekilde tencerenin dibinde kalan suyu da ziyan etmeyin; çorbalarınızda kullanabilir ya da tek başına tüketebilirsiniz.


Etli dolmaları sevmiyorsanız damak tadınıza uygun bir harç ile zeytinyağlısını da yapabilirsiniz.

Çok basitmiş değil mi?

Afiyet olsun! :)


2 yorum:

  1. Enginarı hiç böyle yememiştim tatlım, bugün kocamın teyzesine bahsettim de tarifini bulup okuduk. Ellerine sağlık. Bir gün denemek gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimi geçmeden denemelisin kuzum, yemesi de pek eğlenceli oluyor özellikle de Boran için :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...